Thomas Blondelle

Thomas Blondelle

Tenor

In het seizoen 19-20 was Thomas Blondelle onder meer te zien als Candide in Candide aan de opera van Luik, debuteerde hij als Tassilo/Gräfin Mariza in Wiesbaden, was hij te zien als Erik/Der fliegende Holländer en Eisenstein/Die Fledermaus in Berlijn, debuteerde als Parsifal in een nieuwe productie in Straatsburg, en was Loge in een „open air-première“ van Das Rheingold in Berlijn. Voor seizoen 20-21 stonden onder meer nieuwe producties aan de Komische Oper Berlin (Barinkay/Zigeunerbaron), de Bayerische Staatsoper München (Graf von Kent/Lear) en De Munt (Ivo/Kinderen der Zee) op het programma, een tournee als Tambourmajor/Wozzeck in Londen, Parijs en Luxemburg met Simon Rattle, en reprises van Tassilo/Gräfin Mariza en Tito/La Clemenza di Tito in Wiesbaden, South Pole aan de Bayerische Staatsoper München,Erik/Der fliegende Holländer en L’étranger/Invisible in Berlijn. Voor juni 2021 is een nieuwe productie Loge/Das Rheingold aan de Deutsche Oper Berlin gepland.

De Belgische tenor Thomas Blondelle (°Brugge, oktober 1982) studeerde zang bij Catherine Vandevelde en musicologie aan de KU Leuven. Hij is laureaat van het Vinas Concours in Barcelona (2005), de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang (2011, 2de prijs) en het Belvedere Concours in Wenen (2012). Nog tijdens zijn studies debuteerde hij aan De Munt in Brussel in de hoofdrol van Hans Scholl/Die Weisse Rose (2003), en zong Alfredo/La Traviata en Tamino/Die Zauberflöte voor Akouna in Parijs.

Van 2006 tot 2009 was hij vast solist van het Staatstheater Braunschweig en zong daar onder meer Belmonte/Die Entführung aus dem Serail, Cassio/Otello, Boris/Katja Kabanova, Orlando/Orlando Paladino, Eisenstein/Die Fledermaus, Edwin/Die Csardasfürstin, en Alfredo/La Traviata.

Sinds 2009 is hij vast solist van de Deutsche Oper Berlin en zong daar onder meer Tamino/Die Zauberflöte, Ismaele/Nabucco, Macduff/Macbeth, David/Die Meistersinger von Nürnberg, Don Ottavio/Don Giovanni, Erik/Der Fliegende Holländer, Herodes/Salome, Pelleas/Pelleas et Mélisande, Male Chorus/The Rape of Lucretia, Prince/L’amour des trois oranges en Chevalier/Dialogues des Carmélites.

Daarnaast was hij onder meer te zien in De Munt en de Opéra National du Rhin als Melchior/Frühlings Erwachen; aan de Volksoper Wenen als Zedlau/Wiener Blut; bij de Bayerische Staatsoper München als Tanzmeister/Ariadne auf Naxos en als Froh/Das Rheingold; bij de Deutsche Oper am Rhein als Chevalier/Dialogues des Carmélites en Tamino/Die Zauberflöte; aan de Opéra National du Rhin als Parsifal/Parsifal en Erik/Der fliegende Holländer; bij de Internatioale Maifestspiele in Wiesbaden als Stolzing/Die Meistersinger en Erik/Der fliegende Holländer, bij het Schleswig Holstein Festival als Gomatz/Zaide; het Luzern Festival als Froh/Das Rheingold, de BBC Proms als Walther/Tannhäuser en Narraboth/Salome; het BBC Scottish Symphony Orchestra als Tambourmajor/Wozzeck; bij Cincinnati Opera als Sprink/Silent Night en Jaquino/Fidelio. Hij zong de rol van Porcus/Jeanne d’Arc au bûcher in Japan (Seiji Ozawa Festival), in de Philharmonie de Paris en bij de New York Philharmonic in 2015.

Hij was solist bij o.a. het RIAS Kammerchor, de Stuttgarter Philharmoniker, WDR Sinfonieorchester, Orchestre de Monte Carlo, Bamberger Symphoniker, Orchestre de Paris, Brussels Philharmonic, Bayerische Rundfunk orkest en New York Philharmonic.

Daarnaast is hij ook actief als liedzanger : hij gaf recitals in Japan voor de Musashino Foundation, in Théâtre du Châtelet (Parijs), in Berlijn (Deutsche Oper Berlin) en China. In 2014 verscheen zijn derde liedcd : Dreams & Nightmares, met Liebrecht Vanbeckevoort als pianist. Ook is hij componist en librettist.

Events Joined